Play once a day, to keep the doctor away

Geloof het of niet, maar de laatste maanden ben ik als digitale project manager op verschillende manieren in contact gekomen met gamification en (serious) play. Iets wat je niet meteen in een bedrijfsomgeving verwacht, maar je zal zodra begrijpen waarom hier bij Intracto soms tijd wordt gemaakt om te 'spelen'.

 

Dit speelgoed is geschikt voor managers vanaf 30 jaar

In de elearning-applicatie sofialearn.com, die we voor onze klant Acco bouwen en onderhouden, gebruiken we vaak spel-elementen in de online cursussen. Deze techniek leidt ertoe dat de slaagkans van de studenten verhoogt, en is een alternatieve manier om het “leren” te faciliteren.

Daarnaast gingen onze project managers enkele weken geleden tijdens een scrum-workshop aan de slag met Lego Serious Play. Niet nuttig? Toch wel, want zo leer je om op een vereenvoudigde manier het opstellen van requirements en estimates op te frissen en in te oefenen.

download-1.png

Ik had nooit gedacht dat de meningen over het bouwen van zoiets simpels als “een huis met twee verdiepingen en een dak” zoveel discussie kon uitlokken. Maar dat was natuurlijk net de bedoeling ;-)

 

Ground Control

Vorige week luisterde ik op Ground Control - een conferentie voor digitale project managers in Londen - naar de keynote van Portia Tung. Zij heeft in het Verenigd Koninkrijk The School of Play opgericht en haar motto is: “Promoting happier adulthood through lifelong play”.

Haar uitgangspunt is dat “spelen” als volwassene een positieve invloed heeft op je stressniveau, en dat het o.a. creativiteit, innovatie en sociale relaties bevordert.

Deze inzichten zijn ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Tijdens het spelen blijken we immers die zones in onze hersenen te activeren die creativiteit en emotionele intelligentie aansturen.

Portia Tung raadt aan dat we ons verschillende malen per week kort ontspannen door te spelen. 5 à 10 minuten per dag is al genoeg en het effect hiervan kan tot een week duren.

 

Play @Intracto

Bij Intracto poolen of kickeren we ‘s middags, we gamen in de retro gaming corner of spelen FIFA op de Xbox 360. Bovendien organiseren we regelmatig bordspel-avondjes of we gaan samen minivoetballen. Hierdoor stimuleren we een ontspannen en informele bedrijfscultuur en spreken we de creativiteit en innovatie van onze medewerkers aan.

download (1).png

 

Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp of concrete tips wil over hoe jij “play” ook in jouw team of organisatie kan gebruiken, kan je daar meer over lezen op de website van https://theschoolofplay.wordpress.com/ of in het boek The chimp paradox van Dr. Steve Peters.

Deze Ted Talks zijn ook erg inspirerend:

Play is more than just fun (Dr. Stuart Brown)

How schools kill creativity (Ken Robinson)

Happy playing!

Meer weten? Contacteer ons!

Geert Van Steyvoort
Door Geert Van Steyvoort