Haal meer uit je YouTube-campagnes

Adverteren op YouTube is zeker niets nieuws, maar het is wel een kanaal dat Google meer en meer aan het uitbouwen is. YouTube advertising wordt door veel mensen nog steeds gezien als een kanaal om awareness te creëren. De laatste jaren heeft Google echter zeer veel features uitgebracht die ervoor zorgen dat je YouTube ook kan inzetten als een kanaal voor conversies.

Als we YouTube vergelijken met TV dan heeft YouTube twee zeer grote voordelen:

  • Adverteren op YouTube is veel goedkoper. Je kan al adverteren voor 1 cent per view.  

  • De resultaten zijn meetbaar. Voor TV advertising betaal je al snel enkele duizenden euro’s en is het gissen naar de exacte impact hiervan.

Daarnaast is YouTube ondertussen een volwaardig TV-netwerk geworden. Het is in Vlaanderen en Wallonië respectievelijk het vierde en derde grootste TV-netwerk. Je kan de advertenties bovendien heel nauwkeurig targeten naar de juiste doelgroep. Meer daarover vind je in een volgende blogpost.

YouTube is het vierde grootste tv-kanaal in Vlaanderen

YouTube is het derde grootste kanaal in Wallonie

Verschillende type video’s

Zometeen gaan we verder in op de verschillende type campagnes binnen YouTube, maar eerst wil ik het kort hebben over de verschillende type video’s die je kan inzetten.

Binnen YouTube heb je de keuze uit 3 type video’s voor je ads:

  1. TrueView Instream Ads: dit type ad is onderverdeeld in twee formats. De ads aan het begin van filmpjes die je na 6 seconden kan skippen. En de ads die tussen de 10 en 15 seconden duren, die je niet kan skippen en die ook kunnen verschijnen tijdens of aan het einde van filmpjes.

  1. Trueview Discovery Ads: dit type advertentie verschijnt in de zoekresultaten op YouTube.

  2. Bumper Ads: dit zijn de ads aan het begin van video’s die je niet kan skippen en die maximaal 6 seconden duren.


Verschillende type advertising campagnes

Hieronder zie je een overzicht van alle mogelijke formats binnen YouTube advertising. Welk type campagne je best kiest, hangt af van je doelstelling. Daar gaan we hieronder dieper op in.

Overzicht van YouTube Formats voor ads


Als je veel bereik wilt, dan kies je best voor Bumper Ads of voor een TrueView for Reach-campagne. Bumper Ads zijn non-skippable ads van maximaal 6 seconden en TrueView for Reach ads zijn skippable ads van minimaal 6 seconden die speciaal ontworpen zijn om veel reach te creëren.

Wil je nog iets meer richting conversie en/of engagement (views) gaan? Kies dan voor TrueView Instream Ads of TrueView for Lift. Deze twee formats zorgen voor meer views. Bovendien kijken mensen deze ads vaker uit, zodat je boodschap beter overkomt.

Je bezorgt je merk daarnaast een maximale lift in bekendheid met een TrueView for Lift-campagne.

Maar het zijn vooral de TrueView for Shopping en TrueView for Action die ik speciaal wil vermelden omdat deze twee types ervoor zorgen dat YouTube-ads nog beter gebruikt kunnen worden om conversie te genereren.

  • TrueView for Shopping: heb je een gewone TrueView Instream-campagne lopen en heb je daarnaast ook een shopping feed? Koppel dan de shopping feed aan de campagne zodat mensen tijdens de ad ook producten kunnen zien.

    Voorbeeld TrueView for Shopping YouTube ad
  • Trueview for Action: dit is een geautomatiseerde vorm van YouTube advertising. Je geeft enkel een budget, video, CPA en doelgroep op en na livegang zal deze campagne zelf kiezen waar, wanneer, hoe en aan wie hij de video ad laat zien. Deze campagne houdt rekening met de duizenden impulsen die Google beschikbaar heeft, om je campagne zo goed mogelijk te laten presteren.


Meer weten over YouTube ads?

Wil je samen met ons bekijken wat YouTube advertising voor jouw business kan betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak en dan bepalen we samen een goede strategie.

Meer weten? Contacteer ons!

Eli Ivens
Eli Ivens