<img src="http://www.pdxor02.com/62886.png" style="display:none;">

Tom Van Looy

Tom Van Looy 19 juni 2017

attachment_blogBanner.png

Zondag 18 juni 2017 werd versie 9 van het Debian GNU/Linux operating system gereleased. Aangezien we bij Intracto voor al onze projecten gebruik maken van Debian op de servers, is deze nieuwe stable release een belangrijke milestone voor de systeembeheerders van ons SRE-team.

Stretch

Debian gebruikt code names voor de releases. Die namen verwijzen naar de Toy Story-animatiefilms. Zo was de code name voor Debian 8 "jessie" en die voor Debian 9 "stretch".

Wat is er nieuw

Naast een nieuwe Linux kernel (4.9) en een reeks aanpassingen onder de motorkap mogen we ook tal van updates aan de software packages verwachten. Maar liefst 15346 nieuwe packages werden toegevoegd, waardoor het totaal op meer dan 51687 komt. 57% van deze packages kregen een update en 6739 werden verwijderd.

De PHP packages in Debian zijn voor ons bij Intracto minder belangrijk. Debian released ongeveer elke 2 jaar een major versie, maar wij willen natuurlijk niet tot 2019 wachten om PHP 7.2 aan te bieden. Daarom gebruiken we voor PHP de package repository van Ondřej Surý, die ook de officiële package maintainer is van de Debian en Ubuntu PHP packages.

Nog een interessante wijziging is dat Debian met deze versie alle andere Linux distributies volgt en Oracle MySQL vervangt door MariaDB.

De volledige lijst met nieuwigheden kan je op de Debian site vinden.

Feest!

Hoe gaat het verder? Bij een major release als deze hoort natuurlijk eerst een release party.

unnamed.jpg

Wanneer in productie

De komende dagen gaan we verder met het updaten en testen van onze provisioning tools en Ansible scripts voor development / testing / productie. We zijn altijd voorzichtig met .0 releases, maar Debian is gekend als een zeer stabiel operating system. We verwachten dan ook dat we deze nieuwe release snel aan onze klanten kunnen aanbieden.

Onze Vagrant development box "Intracto/Debian9" staat al klaar.


Tom Van Looy

Geschreven door Tom Van Looy

Tom is een van onze technical leads en is gepassioneerd door PHP-frameworks en Open Source-technologie in het algemeen.


Abonneer je op onze nieuwsbrief

  • Maandelijks
  • De nieuwste trends
  • Handige tips
  • Gratis
 

Wil je op de hoogte blijven van onze blogposts, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!