Dag 1 op DrupalCon Europa in Barcelona: de talks

Zoals je gisteren al kon lezen, is Intracto deze week met enkele developers in Barcelona voor Drupalcon.

ieder jaar start dag 1 van Drupalcon met een Driesnote. Dit jaar was daar geen uitzondering op. De Driesnote startte met de “work-life” Balance. Indien deze balans niet goed zit, komen er op een bepaald moment de ‘moeilijke vragen’ over Drupal. Hij splitste deze op in 3 onderwerpen: Development process, Market position en Technological relevance.

 

Screen_Shot_2015-09-22_at_15.33.19

 

Development process

Is drupal losing momentum?

Zijn antwoord: Ja. Dries noemde dit het Osborne effect. Van zodra er een nieuwe versie aangekondigd wordt, verdwijnt de interesse in de huidige versie. Hij voorspelde echter dat we een ‘huge spike’ mogen verwachten van zodra de nieuwe versie gereleased wordt

Die release van Drupal 8 zou er dus zo snel mogelijk moeten komen. Hierbij kondigde hij aan dat de Drupal 8 RC1 op 7 oktober beschikbaar zou moeten zijn.

Why can't we release on time?

Een moeilijke vraag, waarbij niemand de schuld gegeven kan worden. Hij legde dit probleem uit aan de hand van schema’s over planned work, waar uiteindelijk unplanned work bij komt. Als dit bij elke feature gebeurt, wordt de release steeds verder naar achter geschoven.

 

Screen_Shot_2015-09-22_at_20.01.52

 

De oplossing hiervoor is om gebruik te maken van feature branches, want momenteel kan de ontwikkeling van Drupal 8 maar zo snel gaan als die van de traagst groeiende feature. De bedoeling van te werken met feature branches is dat van zodra een feature klaar is, deze gemerged wordt met de main branch. Hierdoor zal er in de toekomst overgestapt worden naar date-based releases.

 

Screen_Shot_2015-09-22_at_15.43.25

 

Market position: can we compete?

Hier maakt Dries de vergelijking met Wordpress. Hij zei dat Wordpress vooral op site builder experience heeft gewerkt terwijl bij Drupal vooral de focus ligt op Developer experience. Conclusie hiervan is dat de focus meer op non-coders gelegd gaat moeten worden om ook op dit gebied beter te kunnen scoren.

Technological relevance

Client side applicaties kwamen de afgelopen jaren stevig op. Enkele voorbeelden hiervan zijn Backbone.js, Angularjs, React, Ember, …

Het probleem om Drupal volledig decoupled te maken is dat we heel wat features op de frontend verliezen.

 

Screen_Shot_2015-09-22_at_17.38.49

 

Om Drupal 8 te combineren met client side applicaties sprak Dries over Progressive Decoupling. Dit zal als volgt werken:

  • Het CMS bestaat uit de layout en content

  • Het CMS stuurt eerst de layout>

  • Daarna de content>

  • Indien de app nog meer content opvraagt wordt deze doorgestuurd.

Het voordeel van eerst de layout mee door te sturen is dat Drupal-specifieke elementen behouden blijven.

 

Screen_Shot_2015-09-22_at_17.40.40

Bekijk hier de volledige presentatie van de Driesnote.

 

Andere sessies

Naast de Driesnote hebben wij, developers van Intracto, al heel wat sessies gezien. Onder andere deze waren erg interessant:

 

Altering, Extending and Enhancing Drupal

Dit was een interessante sessie die ons een mooi overzicht gaf van de verschillende manieren om Drupal 8 aan te passen, uit te breiden en te verbeteren. Dit kan aan de hand van plugins, services, events en hooks.

Kort samengevat wordenplugins gebruikt voor kleine stukjes functionaliteit. Services worden gebruikt als de functionaliteit een globale taak vervult en kan dus overal in de applicatie gebruikt worden waar nodig. Events zorgen ervoor dat objecten met elkaar kunnen communiceren. Hooks kenden we al van Drupal 7. Deze worden in de nieuwe versie vooral nog gebruikt voor het aanpassen van data.

Bekijk hier de volledige presentatie.

 

Features in D8

De sessie ‘Features in D8’ liet ons zien hoe we in Drupal 8 te werk kunnen gaan met features. Features zijn modules die een bepaalde functionaliteit bevatten. Een voorbeeld hiervan is onze eigen itr_blog module. Deze module bevat een content type ‘Blog item’, een overzichtspagina die de blogitems oplijst en een aantal filters.

Bekijk hier de volledige presentatie.

 

Drupal 8 Multilingual site building hacks

In deze sessie hebben we een mooie demo gezien hoe de gebruiker makkelijk content kan vertalen. Meertaligheid in Drupal is altijd al een struikelblok geweest in de vorige versies. Dit is in de nieuwe versie goed onder handen genomen. De demo was heel mooi en ziet er veelbelovend uit.

Bekijk hier de volledige presentatie.

 

Morgen brengen we verslag uit over onder andere de SEO-kant van Drupal met de Yoast launch.

Meer weten? Contacteer ons!